Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Työsuhteen päättämisperusteet OSA 2: Irtisanominen tuotannollisista ja taloudellisista syistä 

Työsuhteen päättämisperusteet OSA 2: Irtisanominen tuotannollisista ja taloudellisista syistä 

Tekoäly poisti työntekijän työstä 80%, voidaanko kyseinen työntekijä irtisanoa tuotannollisista syistä? 

Työsopimuslaissa määritellyt työsuhteen päättämisperusteet jakautuvat yleisiin ja erityisiin. Yleissäännöksen mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain:

  • asiallisesta ja
  • painavasta syystä.

Säännös koskee sekä tilanteita, joissa työntekijä irtisanotaan:

  • Henkilökohtaisista, että
  • Yrityksen taloudellisia ja tuotannollisia syistä.

Tässä kirjoituksessa käsittelemme taloudellisia ja tuotannollisia irtisanomisperusteita. Voit lukea lisää henkilökohtaisista irtisanomisperusteista täältä

Mitä tuotannollisilla ja taloudellisilla irtisanomisperusteilla tarkoitetaan? 

Työsopimuslain mukaan työnantaja voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen taloudellisista ja tuotannollisista syistä, kun tarjolla oleva työ on olennaisesti ja pysyvästi vähentynyt. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi:

  • Taloudelliset syyt: Yrityksen kannattavuuden heikkeneminen, tulojen väheneminen tai muiden taloudellisten paineiden aiheuttama tarve vähentää kustannuksia.
  • Tuotannolliset syyt: Toiminnan uudelleenjärjestelyt, kuten tuotantoprosessien muuttaminen, automatisointi, digitalisaatio tai teknologian käyttöönotto, jotka johtavat työn tarpeen vähenemiseen.

Olennaista on, että työn vähentyminen on pysyvää eikä vain tilapäistä.

Työnantajan velvollisuudet

Vaikka työn vähentyminen olisi olennaista ja pysyvää, työnantajan on ennen irtisanomista täytettävä tietyt velvollisuudet. Näitä ovat:

  1. Muun työn tarjoaminen
    • Työnantajan on selvitettävä, voiko irtisanottavalle työntekijälle tarjota muuta työtä yrityksessä. Mikäli työntekijälle päätetään tarjota muuta työtä, tulee sen ensisijaisesti olla kyseisen työntekijän työsopimuksen mukaista työtä vastaavaa. Ellei tällaista työtä ole, on työntekijälle tarjottava muuta hänen koulutustaan, ammattitaitoaan tai kokemustaan vastaavaa työtä. 
  2. Koulutus uusiin tehtäviin
    • Mikäli sopivaa työtä ei ole heti tarjolla, työnantajan on harkittava työntekijän kouluttamista uusiin tehtäviin. Tällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi sisäistä kouluttamista tai lyhyitä täydennyskursseja. 
  3. Uudelleensijoittaminen konsernin sisällä
    • Mikäli työnantaja on osa konsernia, ulottuu velvollisuus tarjota työtä myös konsernin muihin yrityksiin (esimerkiksi tytäryhtiöön) silloin, kun työnantajalla on tosiasiallinen henkilöstöasioiden määräysvalta näissä yrityksissä. 
  4. Muutosneuvottelut 
    • Mikäli työnantaja työllistää säännöllisesti vähintään 20 henkilöä, tulee sen käydä yhteistoimintalain mukaiset muutosneuvottelut ennen irtisanomista tuotannollisista ja taloudellisista syistä. 
  5. Irtisanomisen peruuttaminen 
    • Työnantaja on velvollinen peruuttamaan irtisanomisen, mikäli tilanne muuttuu ja uutta työtä tulee tarjolle irtisanomisaikana. Mikäli työnantaja ei toimi tällä tavoin, saatetaan tilanne nähdä siten, ettei työnantajalla ole työsuhteen päättyessä ollut irtisanomisperustetta. Vastaavassa tapauksessa työnantaja voidaan velvoittaa maksamaan työntekijälle korvausta perusteettomasta irtisanomisesta.

Irtisanomisen perusteiden arviointi

Työnantajan tulee pystyä osoittamaan, että irtisanomisen perusteet ovat asialliset ja painavat. Tällaisia perusteita irtisanomiselle ei työsopimuslain mukaan ole olemassa ainakaan silloin, kun: 

  • Työnantajan tulee pystyä osoittamaan, että irtisanomisen perusteet ovat asialliset ja painavat. Tällaisia perusteita irtisanomiselle ei työsopimuslain mukaan ole olemassa ainakaan silloin, kun:
  • töiden uudelleenjärjestelystä ei ole aiheutunut työn tosiasiallista vähentymistä.

Vastaus kysymykseen: 

Tekoäly poisti työntekijän työstä 80%, voidaanko kyseinen työntekijä irtisanoa tuotannollisista syistä?

Mikäli tekoälyn käyttö on poistanut valtaosan työntekijän työstä, voidaan työntekijä irtisanoa tuotannollisista syistä silloin, kun 1) muutos on pysyvä, 2) työntekijälle ei ole tarjottavissa muuta työtä, 3) häntä ei voida kouluttaa uusiin tehtäviin tai 4) häntä ei voida uudelleensijoittaa työnantajan konsernin sisällä. Kyseisessä tapauksessa osa (20 %) työtehtävistä kuitenkin säilyisi, jolloin työnantaja voisi myös harkita työsopimuksen muuttamista osa-aikaiseksi. Työnantaja saa nimittäin yksipuolisesti muuttaa työsuhteen osa-aikaiseksi taloudellisilla ja tuotannollisilla irtisanomisperusteilla irtisanomisaikaa noudattaen.