Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Alihankinta ja tilaajavastuu pk-yrityksissä: Mitä tulee huomioida? 

Alihankinta ja tilaajavastuu pk-yrityksissä: Mitä tulee huomioida? 

Pk-yrityksissä resurssit ovat usein rajallisia, ja silloin alihankinta on tehokas keino täydentää osaamista tai selvitä isommista projekteista. On kuitenkin tärkeää muistaa, että alihankintaan liittyy myös vastuuta, velvollisuuksia ja riskejä – erityisesti silloin, kun työtä tehdään asiakkaalle.

Alihankinta on mahdollisuus – mutta riski ilman sopimusehtoja

Alihankintaa saa lähtökohtaisesti käyttää, ellei sitä ole sopimuksessa erikseen kielletty. Joissain tapauksissa sopimus tai esimerkiksi salassapitovelvoite voi kuitenkin rajoittaa sitä, kenelle tietoa ja työtä voi siirtää. Tällöin ratkaisu voi olla se, että alihankkija sitoutetaan samoihin ehtoihin kuin tilaaja.

Tilaajana yritys on vastuussa asiakassuhteessa koko työn laadusta, pääsääntöisesti myös alihankkijan osalta. Jos lopputuloksessa on ongelmia, asiakas voi vaatia korvausta tilaajalta – ei suoraan alihankkijalta, vaikka ongelmat johtuisivatkin alihankkijasta. Tämän vuoksi alihankintasopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti ja yksityiskohtaisesti, jotta vastuut ja velvollisuudet ovat selkeitä ja tulevat täytetyiksi.

Sopimuksessa olisi hyvä määritellä ainakin:

  • mitä työtä tehdään ja millä aikataululla
  • miten työtä valvotaan ja ohjataan
  • mitä tapahtuu, jos työ viivästyy tai siinä on virheitä
  • hinnat ja maksuehdot
  • vastuiden ja velvollisuuksien jako
Tilaajavastuulaki koskee myös pieniä yrityksiä

Moni pk-yrittäjä ei tule ajatelleeksi, että tilaajavastuulaki koskee myös heitä. Laki edellyttää, että ennen sopimuksen tekemistä tarkistetaan alihankkijan taustat – esimerkiksi eläkevakuutukset ja kaupparekisterimerkinnät. Todistukset eivät saa olla yli kolme kuukautta vanhoja.

Selvityksiä ei tarvitse tehdä uudelleen, jos samojen osapuolten välillä tehdään uusi sopimus alle 12 kuukauden sisällä ja mikään ei ole oleellisesti muuttunut. Lisäksi joissain poikkeustapauksissa (esim. sopimus valtion tai kunnan kanssa) selvitysvelvollisuus ei koske tilaajaa. Luottamuksen voidaan yleensä katsoa syntyneen myös tilanteessa, jossa sopimuksen osapuolen toimintaa tai sopimussuhdetta voidaan pitää vakiintuneena.

Tilaajavastuulakia ei sovelleta, jos vuokrattujen työntekijöiden työskentely kestää alle 10 työpäivää tai jos alihankintasopimuksen arvo ei ylitä 9 000 euroa.

Laiminlyönti voi tulla kalliiksi

Jos pk-yritys laiminlyö tilaajavastuunsa, seurauksena voi olla laiminlyöntimaksu, joka vaihtelee noin 2000 eurosta jopa 65 000 euroon. Suuruus riippuu muun muassa sopimuksen arvosta ja rikkomuksen laajuudesta. Valvonnasta vastaa työsuojeluviranomainen ja päätökset tekee aluehallintovirasto.

Yhteenveto pk-yrittäjälle

Alihankinta voi tuoda kaivattua joustavuutta, mutta siihen liittyy myös riskejä, jotka on hyvä hallita ennakkoon. Tee aina kirjallinen sopimus ja tarkista yhteistyökumppanin taustat tilaajavastuulain mukaisesti. Näin turvaat oman yrityksesi selustan – ja varmistat, että asiakas saa, mitä tilasi.

Autamme mielellämme, jos tarvitset apua!